Tribolex    Expertise, ervaring en creativiteit

 

API indeling voor transmisie-olie

 

De API indeling voor transmissie-olie kent een viertal aanduidingen die ieder een bepaald prestatieniveau vastleggen. API GL-1 omvat producten voor lichtbelaste tandwieloverbrengingen. Ze bevatten geen anti-slijtage toevoegingen.

API GL-4 en API GL-5 zijn bedoeld voor zwaardere toepassingen en bevatten wel anti-slijtage toevoegingen, het gehalte anti-slijtagetoevoegingen bij API GL-4 is lager dan bij API GL-5.

API MT-1 is bedoeld voor ongesynchroniseerde handgeschakelde versnellingsbakken in bussen en bedrijfswagens zoals die in Noord-Amerika veel worden gebruikt.

 

API transmissie-olie classificatie
GL-1
GL-4
GL-5
MT-1

 

Betekenis

De diverse classificaties definieren een bepaald prestatieniveau in aangedreven assen en handgeschakelede versnellingsbakken. Ze zijn voornameljk van belang voor de transportsector in Noord-Amerika, Afrika en Azië. Daarnaast worden de classificaties gevraagd voor mechanische overbrengingen in bouwmachines en grondverzetapparatuur.

In Europa hanteren zowel de fabrikanten van bedrijfswagens als personenauto's meestal eigen specificaties. Soms worden de API-transmissie-olie classificaties ook voorgeschreven voor industriële stationaire overbrengingen.

Aanvullende informatie

Lubricant Service Designations for Automotive Manual Transmissions, Manual Transaxles, and Axles (omschrijving van actuele en vervallen producten)
American Petroleum Institute (website)